Om

 

 

"We have had the opportunity to learn from the misjudgment of others,

and we have been imbued with determinati-on to use our time wisely, to cause as little pain as possible to others, to pay attention, to live and love with few regrets."

 

Jill Fredston

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Avalanches happen at particular times and in particular places for particular reasons."

 

Bruce Tremper

"Skiing is meditation in motion, an act of love. The more you love , the more you feel alive".

Jag heter Sandra Tigerström

Vårvintern i Abisko kommer alltid ligga mig varmt om hjärtat. Nuolja Skidpatrull har en lång tradition av patrull- och lavinarbete.

Tillsammans med min Siberian Husky Silka har jag gjort många höjdmeter både uppför och nedför.

Snö har präglat hela mitt vuxna liv. Från att ha varit någonting vackert om vintern, är det nu någonting som ger upphov till en längtan att lära mig allt som finns att veta.

Den som säger att den är fullärd vad gäller snö- och lavinkunskap, hävdar jag ljuger. Med det inte sagt att man kan rädda sig med kommentarer som, -"Det är för många faktorer som spelar in så jag går på magkänsla istället...". Jag fachineras av komplexiteten i hur snö fungerar och vill dela med mig av min kunskap till dig!

Vill du hålla dig uppdaterad? Besök dessa...

Det är SLAO som är huvudman för de svenska lavinkurserna, samt utbildar dess instruktörer.

CAA´s sätt att arbete har kommit att bli praxis för i stort sätt alla länder med lavinterräng.

På fjällsäkerhetsrådets hemsida finns information om laviner i allmänhet och kan vara nyttig att sätta sig in i före Din fjälltur i

den Svenska fjällvärlden.

Före din skidresa. Läs in dig på rådande förhållanden på den plats du ska till. Samla även på dig telefonnummer till folk på plats då den lokala expertisen är ovärderlig för att din resa ska bli så bra som möjligt.

Erfarenhet

Med tiden kommer erfarenheten. Detta är ett urplock av de kurser jag använt mig av för att vidareutbilda mig inom snö och lavin.

  • Canadian Avalanche Association är där jag utbildat mig till lavintekniker. Lavinförhållanden ändras så klart var i världen man befinner sig, men språket är detsamma.
  • En arbetsmetod som man proffessionellt använder för att reducera lavinfara är sprängmedel. Bergutbildarna AB är dom med mest erfarenhet inom detta område.
  • Svenska Liftanläggningarnas Organisation är huvudman för alla lavinkurser i Sverige. Detta är Svensk standard och är kursen du går inte godkänd av SLAO, så är den inte godkänd som utbildning.
  • National Outdoor Leadership School är en av de ledande utbildarna när det gäller ledarskap och sjukvård för uteliv.
  • Fjälledarlinjen i Storuman har pågått sedan 1979 och är därmed den äldsta och mest kompletta av alla utbildningar i Sverige som efter godkända moment ger Fjällsäkerhetsrådet certifiering "Fjälledare".

Copyright © All Rights Reserved www.artofsnow.se